Održan prvi ciklus radionica karijernog savjetovanja

Od 12. do 29. listopada 2020. proveden je prvi ciklus radionica grupnog karijernog savjetovanja za nezaposlene iz ciljne skupine mladih 15-29 godina. Radionice su održane u novouređenom prostoru  Job Cluba Varaždin u Kratkoj 4, a sudjelovalo je 8 polaznika.

Tijekom radionica polaznici su se upoznali sa značajkama i pravilima pisanja životopisa, molbi i motivacijskih pisama, a kroz ispunjavanje upitnika i testova koji su im pomogli u definiranju vlastite osobnosti otkrivali su osobne interese i prepoznavali vlastite vještine i kompetencije koje je važno istaknuti u prijavi na oglas ili tijekom razgovora za posao. U svrhu poboljšanja komunikacijskih i prezentacijskih vještina te povećanja samopouzdanja polaznika, tijekom radionica izvođene su i dinamične vježbe aktivnog uključivanja sudionika, kao što su simuliranje umrežavanja (networkinga) na javnom mjestu i World Caffe-a u kojem su polaznici dijelili dosadašnja vlastita iskustva u vezi sa zapošljavanjem. U praktičnom dijelu radionica polaznici su uz pomoć i savjete mentora pisali vlastite životopise i molbe te su uvježbavali razgovore za posao, a svaki se imao mogućnost javiti i na nekoliko stvarnih oglasa.

Polaznici su dobili i najnovije informacije o stanju na tržištu rada,  aktivnim mjerama zapošljavanja koje provodi HZZ, mobilnosti na tržištu radne snage u EU, mogućnostima stjecanja radnog iskustva kroz volonterske programe i programe Europske unije te su upoznati s brojnim mogućnostima traženja posla na Internetu, putem portala za zapošljavanje i mobilnih aplikacija.

Svi nastavni materijali i dodatni sadržaji radionica dostupni su na sustavu za e-učenje Job Cluba, a među njima se mogu pronaći primjeri i alati za pomoć prilikom prijave na oglase za posao, savjeti kako se pripremiti za uspješan nastup na intervjuima, informacije o mobilnim aplikacijama i web portalima za traženje posla, savjeti na koji način iskoristiti profile na društvenim mrežama u vođenju karijere i drugo.

Do završetka projekta održat će se još najmanje dva ciklusa radionica karijernog savjetovanja za nezaposlene.